keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Ja puun latvoissa kumisee Helen

Puistosta kantautuva kellon ääni vei kuvataitelija Helen Schjerfbeckin kunniaksi rakennetun muistomerkin luo. Skepparträdgården-puistossa sijaitseva The Finnish Untuned Bell -taideteos on viimeistelyä vaille valmis, ja tänä iltana kuulosti siltä, että työn alla oli kellon äänen testaaminen. Helen S. asui 1900-luvun alussa Tammisaaressa, mikä selittää muistomerkin sijainnin.

Paikallismediassa kipakkaakin arvostelua saanut taideteos on norjalaisen Anne Katrine Dolvenin suunnittelema, ja sen jujuna on kahden metallipilarin väliin puiden latvojen korkeuteen nostettu kello, jota voi käydä soittamassa ja jonka läheisyyteen ihmiset voivat jäädä istuskelemaan penkeille kuuntelemaan kellon sointia.

Koska kelloa voi käydä vapaasti soittelemassa, naapurusto on ollut luonnollisestikin huolissaan, millainen melusaaste sinänsä kauniista ajatuksesta seuraa. No, se jää kuultavaksi. Itse odotan kauhulla hetkeä, kun nuoriso löytää sisäisen taiteilijan itsestään ja keksii, miten kiva on käydä kolisuttelemassa kelloa.

Toinenkin murhe kelloon liittyy. Taideteos sijaitsee täysin ainutlaatuisessa puistomiljöössä, joka on taideteoksen pystyttämisen jäljiltä raadeltu. Esitän hiljaisen toiveen, että puisto entisöidään alkuperäiseen kuntoonsa pikaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti