sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Ruuhkaa ricotta-hyllyllä

Hyvähän siellä on naureskella -Stockmannin kellon alla tai sen ison P-kirjaimen vihreässä kajossa. Mutta täällä elo on... no, toisenlaista. Haasteellisempaa.

Kun mielii jotain muuta kuin karjalanpaistia tai kanankoipia, saa varautua taisteluun. Varsinaiseen liemeen päätyy, jos erehtyy selailemaan keittokirjoja. Tarvittavia raaka-aineita kun ei lähikaupoista välttämättä löydy. Siinä sitten saa ihmetellä, kun kaiken muun onnistuu haalimaan kokoon, mutta se kaikista tärkein, kuten ricotta, jää saamatta.

Joku jo varmasti sanoo, täysin turhaa ininää. Ehkä, mutta minä olen ajanut Tammisaaresta aina Kirkkonummelle asti vain yhden ricottapurkin takia. Kuulkaa, se tekee yli kuusikymmentä kilometriä suuntaansa ricotan perässä. Että ajakaa perässä.

Kesällä paikalliset kaupat pistävät parastaan kesäasukkaita miellyttääkseen, ja hyllyt pullistelevat mitä eksoottisimpia herkkuja. Muutama kuukausi tästä eteenpäin, niin arrivederci ricotta!

"Ei, meillä ei ole valikoimissa ricottaa, mutta meillä on mascarpone-juustoa!", sain vastaukseksi viime talvena kauppareissulla. Hienoa, mutta sillä kertaa en tehnyt mascarponella mitään.

Täällä kokee käytännön tasolla, mitä tarjonta vastaa kysyntään tarkoittaa. Ellen osta tänään hyllyssä nököttävää juustopurkkia, huomenna sitä ei enää ole eikä tule. Niin minä kannan velvollisuudentunnossani  kotiin ruokatarvikkeita, joita saatan joskus, mielellään ennen parasta ennen -päiväystä, tarvita.

Järjetöntäkö? Päinvastoin. Nyt paikallinen kauppias luulee, että Tammisaaressa on ricottabuumi. Ehei, minä niitä hilloan. Ja toivottavasti pari muuta asiakasta.

2 kommenttia:

  1. Aivan ihana juttu! Myötätuntoa lähettelen Söderfjärdenin laidalta. Ei täälläkään ole lähikaupassa ricottaa näkynyt, mutta karvasmanteliöljyjä kyllä löytyy.

    t Sundomilaisten toinen puolisko

    VastaaPoista
  2. Hyvä että karvasmanteliöljyä! En tiedä yhtä monikäyttöistä raaka-ainetta. Sen lisäksi, että se maustaa laskiaispullaa, se sopii takuulla salaatinkastikkeeksi, paistamiseen ja mä luulen, että sillä voi rasvata myös talven turmelemaa ihoa. Todellinen monitaituri siis!

    VastaaPoista